بیماری بلانت

بیماری بلانت


5/5 - (9 امتیاز)

یکی از بیماری ها زانو که برخی از کودکان در سنین مختلف درگیر آن می شوند بیماری بلانت Blount’s disease می باشد. این بیماری صفحات رشد کودک را تحت تاثیر قرار می دهد و به موجب آن ها برای اندام تحتانی کودک مشکلاتی ایجاد می شود.

در این مطلب از کلینیک ارتوپدی فراز قصد داریم تا به صورت کلی این بیماری را بررسی کنیم و انواع روش های درمانی که برای آن وجود دارد را معرفی کنیم؛ بنابراین توصیه می کنیم حتما تا انتها همراه ما باشید.

بلانت چیست؟

بیماری بلانت در کودکان
بلانت چیست

بیماری بلونت که به نام تیبیا وارا نیز شناخته می شود، یک اختلال رشد است که بر صفحات رشد استخوان ساق پا (درشت نی) تأثیر می گذارد. این بیماری سبب می شود که ساق پای کودک به سمت داخل چرخیده و به شکل انحنای حرف C خم شود.

نوزادان و کودکان نوپا به طور طبیعی پاهای خمیده ای دارند (زانوی های آن ها کمی منحنی است)، اما به صورت طبیعی و نرمال باید خمیدگی پاهایشان زمانی که کودک شروع به راه رفتن می کند به تدریج از بین برود و صاف می شود.

کودکانی که مبتلا به بیماری بلونت می باشند، انحنای مشخصی در پاهای خود دارند که با بالا رفتن سن کودک برطرف نمی شود و حتی با رشد استخوان ها بدتر می شود و به نوعی پای پرانتزی در کودک ایجاد می شود.

بیماری بلونت چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟

 

در حالت این بیماری نوزادان بزرگتر از یک سال را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری بین یک تا سه سالگی (شروع زودرس) بسیار دیده شده است اما نمی توان گفت که تنها محدود به این سن می باشد. ممکن است این عارضه بعداً در دوران نوجوانی و در میان بزرگسالان (دیر شروع) ایجاد شود.

این عارضه در میان افرادی که اضافه وزن دارند، افرادی که به سرعت چاق می شوند یا کودکانی که زود راه می روند (قبل از 12 ماهگی) کمی شایع تر از سایر افراد است. البته به صورت کلی نمی توان گفت که جزو بیماری های شایع می باشد و میزان مبتلا به آن بسیار کم است.

بیماری بلونت بر نحوه رشد استخوان ساق پا کودک شما تأثیر می گذارد. که در نهایت می تواند باعث خم شدن پای آن ها به سمت داخل شود، بنابراین انگشتان پا به جای داشتن حالت عادی و صاف شدن به سمت داخل می روند و پای آن ها منحنی شکل می گیرد.

در صورتی که این عارضه در زمان مناسب درمان نشود، این وضعیت بدتر می‌شود و خمیدگی می‌ تواند مانع راه رفتن، مانع از شرکت در فعالیت‌ های بدنی کودک شما شود، جلوگری از استفاده صحیح پاها و همچنین می تواند باعث آسیب عصبی در پاهای کودک و آرتروز شود که می تواند دردناک باشد.

علائم بیماری بلانت چیست؟

بیماری بلانت
علائم بیماری بلانت در کودکان و بزرگسالان

بزرگترین علامت بیماری بلونت خم شدن ساق پا به زیر زانو است. اما اگر بخواهیم در خصوص دیگر علائم بیماری بلونت صحبت کنیم می توانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:

  • پاهای کودک شما دارای حالتی غیر عادی است، یعنی یا زانو های او خمیده به نظر می رسد و یا اختلاف طول پاها احساس می شود.
  • ممکن است یکی یا هر دوتا پا تحت تاثیر قرار بگیرد.
  • انحراف انگشتان شصت پا (انگشتان پا به جای مستقیم به سمت داخل هستند.)

این شرایط پایی در کودکان نوپا باعث ایجاد درد نمی شود، اما نوجوانان ممکن است درد زانو را احساس کنند که با فعالیت بدنی بدتر می شود. علائم شدید بیماری بلونت عبارتند از:

  • آرتروز زانو
  • مشکل در راه رفتن
  • آسیب مفاصل و اعصاب

بیماری بلانت چگونه تشخیص داده می شود؟

زمان که شما با توجه به علائمی که در کودکتان وجود دارد نزد فوق تخصص ارتوپد اطفال مراجعه می کنید، پزشک پس از انجام معاینه فیزیکی و همچنین درخواست عکس ‌برداری با اشعه ایکس از پاهای فرزندتان (مچ پا تا لگن) تشخیص را انجام می‌ دهد.

اشعه ایکس به ارائه دهنده شما کمک می کند تا ببیند استخوان های کودک شما چگونه رشد می کند و به او کمک می کند تا تشخیص دهد چه چیزی باعث انحنای پای کودک شما به سمت داخل می شود.

البته این مورد را در نظر داشته باشید که بهترین زمان تشخیص پس از دو سالگی اتفاق می‌افتد زیرا کمان ‌های طبیعی در پاهای کودکان در این مدت صاف می‌شوند. اگر بعد از دو سال هنوز یک حالت کمانی در پاهای فرزندتان وجود داشته باشد، پزشک شما به بیماری بلونت مشکوک می شود و آزمایش های تصویربرداری را برای تأیید تشخیص ارائه می دهد.

بیماری بلانت چگونه درمان می شود؟

درمان بلانت
درمان بیماری بلانت

در ادامه رایج ترین روش های درمانی که برای این عارضه مورد استفاده قرار می گیرد را برای شما آورده ایم:

درمان غیر جراحی با بریس درمانی

درمان اولیه برای بیماری بلونت نوزادان یا نوجوانان بریسینگ است، معمولاً برای یک دوره حداکثر یک ساله برای تعیین اثربخشی این روش مورد استفاده قرار می یگرد. پروتکل استاندارد بریس شامل استفاده از بریس در ساعات بیداری با زانو در حالت کشش کامل در هنگام تحمل وزن است.

در صورتی که پس از مدتی استفاده نتایج مثبتی حاصل نشود، احتمالا باید به سراغ روش درمانی دیگری بروید. در خصوص این موضوع لازم است بیان کنیم که نتایج جراحی قبل از چهار سالگی بسیار بهتر از بعد از آن است که میزان عود بالا می رود. بنابراین در صورتی که احساس کردید درمان پای پرانتزی با بریس برای کودک شما تاثیری ندارد، قبل از آن که دیر شود سایر روش های درمانی را امتحان کنید.

درمان بیماری بلانت به کمک جراحی

اگر پس از سه سالگی تغییر شکل پاشنه هنوز در کودک وجود داشته باشد و در عکس هایی که به صورت تخصصی گرفته می شود زاویه های ایجاد شده بیشتر 13 درجه باشد، جراحی توصیه می شود.

روش های جراحی به دو دسته اصلی تقسیم می شوند:

  • جراحی رشد هدایت شده
  • استئوتومی تیبیا

روش رشد هدایت شده

رشد هدایت شده رویکرد جراحی است که معمولاً برای درمان کودکان و نوجوانان مبتلا به بیماری بلونت استفاده می شود. روش رشد هدایت شده برای اصلاح رشد بیشتر در صفحه رشد در نظر گرفته شده است.

در طی این روش درمانی صفحات فلزی کوچک روی استخوان در سراسر سمت سالم صفحه رشد محکم می شوند تا رشد در آن سمت استخوان درشت نی را متوقف کنند. انجام این حرکت اجازه می دهد تا سمت آسیب دیده و غیر طبیعی صفحه رشد به عقب برسد. این اصلاح پیش رونده رشد پا را به گونه ای هدایت می کند که حالت های غیر طبیعی از بین برود و پاها فرم درست خود را به دست می آورد.

استئوتومی تیبیا

هنگامی که رشد هدایت شده در اصلاح ناهنجاری نتیجه بخش نباشد و همچنین در مواردی که بیمار در زمان تشخیص تقریباً یا به طور کامل رشد کرده است، ممکن است به یک روش معمول متفاوت به نام استئوتومی تیبیا نیاز باشد.

در این روش، استخوان درشت نی درست زیر مفصل زانو بریده می ‌شود، مجدداً در موقعیت اصلاح شده قرار می ‌گیرد و یک صفحه یا دستگاه خارجی روی پا قرار می ‌گیرد تا زمانی که استخوان به حالت صاف ترمیم شود.

افراد بیمار خصوصا نوجوانان مبتلا به بیماری بلانت اغلب دارای نوعی اختلاف طول اندام هستند که ممکن است به اصلاح جراحی نیز نیاز داشته باشد.

فیکساتور های خارجی

عکس فیکساتور های خارجی
فیکساتور های خارجی

اگر اصلاح تدریجی باشد، از فیکساتور دایره ای (که به آن قاب فضایی نیز می گویند ) استفاده می شود. این فریم همچنین زمانی استفاده می شود که روش های اضافی به طور همزمان برای اصلاح سایر ناهنجاری ها مانند اختلاف طول اندام انجام شود.

زمانی که بیماری بلونت فقط یک پا را درگیر می کند، حالت دوم ممکن است ایجاد شود. با توجه به اینکه اصلاح به صورت تدریجی انجام می شود، تراز پا ممکن است به خوبی تنظیم شود. اگر اصلاح تغییر شکل در عکس اشعه ایکس کامل نباشد، اصلاح می‌تواند تا زمانی که انجام شود ادامه یابد. به صورت کلی فیکساتور بین 8 تا 12 هفته به جهت بهبودی کامل باید استفاده شود.

فیزیوتراپی برای بیماری بلانت

فیزیوتراپی برای پای پرانتزی بخش مهمی از درمان است و اکثر بیماران پس از ترک بیمارستان سه بار در هفته به درمانگر توانبخشی خود مراجعه می کنند. در یک تعریف کلی فیزیوتراپی کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که بافت های نرم اطراف با التیام استخوان انعطاف پذیر باقی می مانند و قدرت عضلانی در بیمار حفظ می شود.

کلام آخر

در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با بیماری بلانت و جزئیات مربوط به آن آشنا نماییم. در صورتی که سوالی در خصوص این موضوعات در ذهن شما باقی مانده است و ما فراموش کرده ایم تا در خصوص آن صحبت کنیم در قسمت نظرات برای ما بیان کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *