دست مصنوعی

دست مصنوعی


4.7/5 - (3 امتیاز)

دست مصنوعی چیست؟ انواع پروتز های دست اندام فوقانی کدام اند؟ چه کسانی این امکان را دارند که از دست مصنوعی استفاده کنند؟

در این مطلب از سایت کلینیک فراز قصد داریم تا به صورت کامل به بررسی دست مصنوعی بپردازیم، بنابراین اگر به دنبال این هستید تا در خصوص این مورد اطلاعات بیشتری به دست آورد، تا انتها این مطلب همراه ما باشید.

دست مصنوعی چیست؟

دست مصنوعی برای کودک
دست مصنوعی در ایران

پروتز یا دست مصنوعی به ابزاری گفته می شود که هدف آن کمک به کسانی است که به هر دلیل بخشی یا تمامی از قسمت های دست آن ها از بین رفته است و از نظر عملکری یا ظاهر با مشکل روبرو شده اند.

دست مصنوعی بهترین گزینه ای است که می توان برای جایگزینی اندام های فوقانی استفاده کرد و از نظر زیبایی نیز دارای کاربرد است. انواع مختلفی از پروتز های دست وجود دارد که برای انتخاب آن ها باید نیاز شما شناسایی شود. در این مورد هم می توانید از پزشک خود راهنمایی بخواهید و هم با بررسی وضعیت بدنی خود و مطالعه انواع، یکی را انتخاب کنید.

انواع پروز دست مصنوعی

انواع دست مصنوعی
انواع پروتز مصنوعی دست

قبل از انجام نسخه پروتز برای هر فرد قطع عضو اندام فوقانی، متخصص پروتز باید وضعیت باقیمانده اندام بیمار را با توجه به خصوصیات آناتومیکی و فیزیولوژیکی مختلف و همچنین سایر معاینات حسی و حرکتی به دقت ارزیابی و بررسی کند. پس از ارزیابی، متخصص پروتز در مورد طیف گسترده ای از گزینه های موجود و انواع اجزای پروتز با بیمار و تیم توانبخشی صحبت می کند و سپس مناسب ترین نسخه را برای نیازهای آنها تصمیم می گیرد.

اجزای مختلف پروتز مورد استفاده در بازوی مصنوعی معمولاً شامل یک سوکت برای لنگر انداختن پروتزها بر روی اندام است که از یک سیستم تعلیق برای نگه داشتن پروتز روی بدن و یک دستگاه پایانه (دست یا قلاب) استفاده می ‌کند. دستگاه پایانه فعالیت ها را همراه با مفاصل مصنوعی مختلف مانند مچ دست، آرنج و شانه انجام می دهد که بسته به سطح نبود اندام، حرکات مختلفی را برای فرد ارائه می دهد.

پروتز های اندام فوقانی در عملکرد و مکانیسم های کنترلی متفاوت هستند. بسته به نیاز بیمار، متخصص پروتز ممکن است یک دست مصنوعی فعال یا غیرفعال را تجویز کند. به طور مشابه، هر کاربر این انتخاب را دارد که یا از نیروی بدن خود برای کنترل دست مصنوعی استفاده کند یا از منابع خارجی قدرت برای کنترل دست مصنوعی استفاده کند

همچنین بخوانید: پروتز پا چیست؟ ساخت انواع پروتز زیر و بالای زانو و ساق

انواع متعددی از دست مصنوعی وجود دارد که در ادامه به صورت دقیق برای شما آورده ایم:

دست مصنوعی غیرفعال

همانطور که از نام آن پیداست، یک دست مصنوعی غیرفعال مفاصلی را ندارد که از طریق استراتژی کنترلی مانند سایر پروتزها عمل کنند. پروتز غیرفعال از ساختار آناتومیکی دست و انگشتان تقلید می کند و به دلایل زیبایی تجویز می شود.

تمرکز آنها بیشتر بر ظاهر زیبایی شناختی بدن است تا عملکرد. این دست‌های مصنوعی محلول سبکی برای تثبیت اجسام در اختیار افراد قطع عضو قرار می‌دهند و در عین حال تصویر طبیعی بدن را حفظ می‌کنند.

پروتزهای غیرفعال به عنوان دستگاه های ثابت یا دستگاه های قابل تنظیم در دسترس هستند. دست‌ های مصنوعی قابل تنظیم از یک مکانیسم قفل یا گرفتن قابل تنظیم تشکیل شده ‌اند که در صورت نیاز برای قالب‌گیری انگشتان، می‌توان آن را برای قفل کردن آرنج تنظیم کرد. در حالی که این ممکن است برای بسیاری از بیماران مبتلا به از دست دادن اندام فوقانی یک گزینه رضایت بخش باشد، اما برای کسانی که مایل به سطح بالایی از عملکرد هستند، امکان پذیرترین گزینه نیست.

دست های مصنوعی با نیروی بدن

گزینه بعدی پروتز مصنوعی با نیروی بدن می باشد. در دست های مصنوعی با نیروی بدن، اجزای پروتز توسط حرکات و نیروهای بدن خود کاربر کنترل می شوند. نیرویی که برای کنترل و جابجایی اجزا لازم است به صورت مکانیکی از ماهیچه های باقی مانده خود کاربر از طریق یک مهار و سیستم کابلی متصل به پروتز منتقل می شود.

برای افراد قطع عضو در سطح بالا (مانند قطع مفصل شانه) که بخش قابل توجهی از اندام از دست رفته است، این نیروی عضلانی مورد نیاز از طرف مقابل منتقل می شود.

پروتزهای مجهز به بدن، بازخورد لمسی خوبی را در مورد محیط اطراف به کاربر ارائه می دهند و اغلب به عنوان یک اندام کشیده عمل می کنند. استفاده از این پروتزها ساده تر، بادوام تر، نیاز به نگهداری کمتری دارند و اغلب مقرون به صرفه تر از دست های جایگزین هستند.

با این حال، نیرو و قدرت مناسب مورد نیاز برای عمل راحت دست مصنوعی به تعدادی از عوامل بیمار از جمله قدرت، وضعیت بدنی و سایر حرکات موجود در مفاصل آناتومیک بستگی دارد. ایراد اصلی استفاده از پروتز با نیروی بدنه این است که دست و پا گیر است زیرا برای کارکردن به مهار و سیستم کابلی نیاز دارد.

همچنین بخوانید: پروتز چشم و کاربرد های ساخت انواع چشم مصنوعی

دست های مصنوعی با نیروی خارجی

دست های مصنوعی با نیروی خارجی از منابع خارجی قدرت برای کنترل و حرکت مفاصل مصنوعی استفاده می کنند. این سیستم های مصنوعی بدون استفاده از حرکات فرد، حرکات فعالی را برای بیمار فراهم می کنند. پروتزهای خارجی اغلب از حسگرها و سایر وسایل ورودی برای دریافت سیگنال های الکتریکی از عضلات باقی مانده استفاده می کنند.

این سیستم ها از باتری ها، الکترودها، موتورها، سوئیچ ها و بسیاری از قطعات الکترونیکی دیگر تشکیل شده اند که مسیر پروتز را تکمیل می کنند. سیگنال‌ های بیوالکتریک سپس تقویت، پردازش و تغییر می‌کنند تا بتوان از آن برای کنترل دست مصنوعی استفاده کرد.

از آنجایی که این دست ‌های مصنوعی از منابع خارجی تغذیه می‌کنند، قدرت گرفتن آن ‌ها اغلب بیشتر از اجزای بدن است. پروتزهای خارجی معمولاً به هیچ تسمه اضافی و سیستم های کابلی برای ثابت نگه داشتن پروتز نیاز ندارند، بنابراین محدودیت کمتری دارند و آزادی حرکت بیشتری را برای کاربران فراهم می کنند. علاوه بر این، سیستم را می توان به طور فعال با نیرو و قدرت محدود اداره کرد.

دست های مصنوعی برای فعالیت خاص

دست ‌های مصنوعی مخصوص فعالیت، پروتزهایی با طراحی خاص هستند که توسط افراد قطع عضو برای فعالیت ‌های تفریحی یا حرفه ‌ای مختلف، مانند باغبانی، بازی‌ های ورزشی، ماهیگیری، کارهای یدکی سنگین یا شنا استفاده می‌شوند. این گونه پروتزها عموماً برای افراد قطع عضوی که می خواهند فعالیت خاصی انجام دهند اما در معرض آسیب باقیمانده اندام به دلیل آن فعالیت هستند یا کسانی که پروتزهای آنها برای انجام آن فعالیت خاص مناسب نیست، تجویز می شود.

پس از استفاده از پروتز دست چه می شود؟

عکس انگشت مصنوعی
انگشت مصنوعی

زمانی که شما متناسب با نیاز خود از پروتز های دست استفاده کردید، لازم است که برخی کار ها را انجام دهید، کار درمانی و رفتن به چندین جلسه نزد متخصص ساخت پروتز.

کاردرمانی به شما کمک می کند تا بتوانید نحوه استفاده از دست را یاد بگیرید و آموزش خواهید دید که در شرایط مختلف چه کارهایی باید انجام دهید و حرکات دست به چه صورت است. مراجعه به متخصص ساخت پروتز به شما این اطمینان را می‌دهد که پروتز به خوبی با عضو باقیمانده تناسب دارد و شما دچار هیچ گونه مشکلی نخواهید شد.

کلام آخر

در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با پروتز مصنوعی و انواع آن آشنا نماییم. در صورتی که به دنبال پروتز های دست هستید می توانید از خدمات درمانی کلینیک ارتوپد فنی فراز استفاده کنید.

امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد، در صورت داشتن هرگونه سوال در این زمینه در بخش نظرات برای ما بیان کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *